Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego "W porach na wesoło"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
7 września 2018

W porach na wesoło” tokonkurs kulinarnyktóry był adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Igołomia –Wawrzeńczyce. Organizatorem konkursu było Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach.

Miał on na celu promowanie pora jako produktu lokalnego, tradycyjnego, oryginalnego oraz popularyzację potraw i przetworów z pora.
Oceny potraw konkursowych dokonało jury: Członek Komitetu Organizacyjnego XI MŚW, Przewodniczący Komisji Konkursu Pan Konrad Szymacha, Pan Leszek Kawa -
Wiceprezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Pani Iwona Siwiek – Front artysta plastyk oraz Pan Mariusz Front. Ocenie podlegały: wykorzystanie produktu głównego, pora w kreatywny sposób, walory smakowe, wygląd potraw, sposób podania, nawiązanie do regionu i tradycji. Jury postanowiło przyznać: I miejsce dla KGW Dobranowice za „Krem z pora z prazonym słonecznikiem podawany z rożkami francuskimi nadziewanymi porem i serem feta” II miejsce dla KGW Stręgoborzyce za pory w papilotach III miejsce dla KGW Zofipole za „Sałatkę z pora”. Pozostałe Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały wyróżnienia.

 

Sponsorami nagród dla laureatów konkursu „Pora na kalafiora” byli: Małopolska Izba Rolnicza, Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego, Bank spółdzielczy w Proszowicach, LECH Halina i Leszek Bętkowscy, GREEN ECO POLAND Sp. z o. o., Fortuna TRAVEL, Luty Jacek

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie