KGW na Małopolskim Święcie Warzyw
6 września 2015 r. odbyło się VIII Małopolskie Święto Warzyw. Cykliczna impreza wpisana w kalendarz uroczystości województwa małopolskiego, organizowana była przez Urząd Gminy Igołomia- Wawrzeńczyce a wspierana przez Centrum Kultury i Promocji.
Koło KGW Pobiednik Mały po raz pierwszy zaprezentowało tam swoje lokalne potrawy. A na stole było ...13 kołaczy, pyszne słodkości (serniczki, szarlotki, drożdżowe ze śliwkami i nie tylko, drożdżówki , babeczki, placki z orzechami, z galaretką, torcik i wiele, wiele innych), chlebek, masełko, smalczyk, smarowidło, koreczki, ogóreczki, pomidorki suszone, serek biały. Na ciepło BIGOSIK i ŻUREK a na humorek i rozgrzewkę bo bardzo zimno było pyszne winka. Malinowe i białe z winogron...:-) ......a kolejka na degustację nie miała końca ;-)
W trakcie uroczystości zorganizowany z myślą o przedstawicielkach KGW z terenu gminy został przeprowadzony konkurs ,, Z dynią w tle ,, Do konkursu przystąpiło 10 KGW z terenu gminy Igołomia - Wawrzeńczyce. Celem głównym było promowanie dyni jako produktu lokalnego, tradycyjnego, oryginalnego w kuchni polskiej. Oczywiście KGW z Pobiednika Małego brało w nim udział prezentując potrawę; Tort dyniowo – czekoladowy z nutą pomarańczy.
A oto przepis na babcine kołacze, które podbiły serca wszystkich i przypomniały wielu osobą smak z dzieciństwa w wykonaniu pani Bożeny Rodak oraz pani Barbary Paluch.
1 kg mąki
5 jajek
1 łyżeczka soli
pół kostki drożdży
kwaśne mleko
Przygotować jak ciasto ruszane, dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Formować kołacze, odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować wiejską śmietaną lub masą serową i mocno posypać cukrem. Piec w piecu chlebowym lub w piekarniku 180 stopni C do zrumienienia śmietany tj. ok około 1 godz.