Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego "Pora na kalafiora"
19 września 2017
Organizatorem konkursu było Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach a adresatami były Koła Gospodyń Wiejskich działające na terenie naszej gminy.Celem konkursu było: promowanie kalafiora jako produktu lokalnego, pokazanie pospolitego warzywa w niecodziennej odsłonie, promocja produktów lokalnych, orazaktywizacja i budowanie więzi mieszkańców gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Do konkursu zgłosiły się wszystkie 11 działające Koła Gospodyń Wiejskich.
Oceny potrwa dokonywało jury w składzie: Konrad Szymacha – przewodniczący, Michał Cienki – szef kuchni AMARYLIS w Krakowie, Pan Wiktor Kowalski z-ca szefa kuchni restauracji Wierzynek, Bogumiła Podgórska – nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych w Nowej Hucie.
Ocenie podlegało wykorzystanie produktu głównego, kalafioraw kreatywny sposób, walory smakowe dania, wygląd potraw, jego sposób podania, nawiązanie do regionu i tradycji oraz kreatywność każdego KGW. Poziom konkursu kulinarnego z roku na rok rośnie i stawia przed jury nie lada wyzwania. Niestety regulamin był nieugięty i musieli oni wyłonić trzy pierwsze miejsca.
Oto laureaci konkursu:
I miejsce KGW Igołomia z pierogami
II miejsce KGW Pobiednik Mały & Wielki z pierogami
III miejsce KGW Tropiszów z naleśnikami ze szpinakiem faszerowanymi kalafiorem i mięsem z kurczaka w sosie warzywnym
Dziękujemy wszystkim KGW za udział w konkursie, za wielkie zaangażowanie i pyszne dania. Każde danie było godne MasterChefa.
Metryczka
Wytworzono: | 2017-09-19 10:24 | przez: |
---|---|---|
Opublikowano: | 2017-09-19 00:00 | przez: |
Podmiot udostępniający: | Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach | |
Odwiedziny: | 1432 |
Rejestr zmian
- Brak wpisów.