ROZSTRZYGNIĘCIE KONKURSU "Największe warzywo"
Organizatorem konkursu był Komitet Organizacyjny IX Małopolskiego Święta Warzyw. Przewodniczącą konkursu była Pani Zuzanna Stawinoga. Konkurs adresowany był do mieszkańców z terenu gminy Igołomia-Wawrzeńczyce, 3 września w godzinach popołudniowych hodowcy przywozili swoje największe warzywa, a komisja dokonywała oceny: warząc lub dokonując pomiaru najdłuższych warzyw. Warzywa były oceniane w poszczególnych kategoriach: kapustne, cebulowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate, strączkowe.
Do konkursu wpłynęło 25 warzyw, wśród których jury wyróżniło największe warzywa.
WYNIKI KONKURSU NA „NAJWIĘKSZE WARZYWO”:
brokuł –średnica 40 cm DANUTY JORDAN,
kalafior –średnica 44,50cm i pomidor - 1,28 kg ALINY ADAMCZYK,
kapusta głowiasta biała - 7,34 kg AGNIESZKI GAS,
kapusta głowiasta czerwona – 6,16 kg LUCYNY SEMPER,
kapusta pekińska - 1,72 kg oraz kapusta włoska – 3,20 kg STANISŁAWA GAS
kalarepa –5,06 kg oraz por – 1,26 kg EDGARA LATAŁA,
cebula - 0,68 kg, burak ćwikłowy – 2,72 kg oraz seler – 2,08 kg PIOTRA FIUTOWSKIEGO,
czosnek –0,14 kg, marchew - 0,64 kg, pietruszka – 0,56 kg oraz ziemniak - 0,64 kg STANISŁAWY GURDA,
rzodkiew czarna –2,18 kg i ogórek - 0,54 kg IZABELI KACZMARCZYK,
rzodkiew biała – 1,40 kg DANIELA ĆWIKŁA,
papryka czerwona – 0,58 kg HENRYKA SOLARZ,
bakłażan – 2,04 kg MARZENY KACZMARCZYK,
kabaczek – 2,90 kg DARII LATAŁA,
patison- 2,48 kg MAGDALENY KACZMARCZYK,
dynia jadalna – 49,10 kg JAKUBA SKALSKIEGO,
cukinia – 3,90 kg MAGDALENY PIETRAS
Nagrody i dyplomy zostały wręczone na IX Małopolskim Święcie Warzyw.