KGW na Małopolskim Święcie Warzyw

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

6 września 2015 r. odbyło się VIII Małopolskie Święto Warzyw. Cykliczna impreza wpisana w kalendarz uroczystości województwa małopolskiego, organizowana była przez Urząd Gminy Igołomia- Wawrzeńczyce a wspierana przez Centrum Kultury i Promocji. 

Koło KGW Pobiednik Mały po raz pierwszy zaprezentowało tam swoje lokalne potrawy. A na stole było ...13 kołaczy, pyszne słodkości (serniczki, szarlotki, drożdżowe ze śliwkami i nie tylko, drożdżówki , babeczki, placki z orzechami, z galaretką, torcik i wiele,  wiele innych), chlebek, masełko, smalczyk, smarowidło, koreczki, ogóreczki, pomidorki suszone, serek biały. Na ciepło BIGOSIK i ŻUREK a na humorek i rozgrzewkę bo bardzo zimno było pyszne winka. Malinowe i białe z winogron...:-) ......a kolejka na degustację nie miała końca ;-)

            W trakcie uroczystości zorganizowany z myślą o przedstawicielkach KGW z terenu gminy został przeprowadzony konkurs ,, Z dynią w tle ,, Do konkursu przystąpiło 10 KGW z terenu gminy Igołomia - Wawrzeńczyce. Celem głównym było promowanie dyni jako produktu lokalnego, tradycyjnego, oryginalnego w kuchni polskiej. Oczywiście  KGW z Pobiednika Małego  brało w nim udział prezentując potrawę;    Tort dyniowo – czekoladowy z nutą pomarańczy.

A oto przepis na babcine kołacze, które podbiły serca wszystkich i przypomniały wielu osobą smak z dzieciństwa  w wykonaniu pani Bożeny Rodak oraz pani Barbary Paluch.

1 kg mąki

5 jajek

1 łyżeczka soli

pół kostki drożdży

kwaśne mleko

            Przygotować jak ciasto ruszane, dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.  Formować kołacze, odstawić do ponownego wyrośnięcia.  Posmarować wiejską śmietaną lub masą serową i mocno posypać cukrem.  Piec w piecu chlebowym lub w piekarniku 180 stopni C do zrumienienia śmietany tj. ok około 1 godz.

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie