Konkursy XIV Małopolskiego Święta Warzyw
9 września 2024
Konkursy są nieodzowną częścią uroczystości Małopolskiego Święta Warzyw. Organizatorem konkursów jest Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach.
Konkursy XIV Małopolskiego Święta Warzyw.
Konkurs plastyczny rodzinny „Wyplatane warzywo” dedykowany był do rodzin z terenu Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Zadaniem uczestników było przygotowanie pracy metodą String Art. (to bardzo ciekawa i twórcza technika plastyczna tworzenia przestrzennych obrazów i dekoracji) obraz dowolnego warzywa Celem konkursu było rozwijanie kreatywności i wyobraźni pogłębianie umiejętności plastycznych i manualnych pogłębianie więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dzieła.
Laureatami konkursu zostali:
I miejsce: Antoni, Mikołaj oraz Diana Rogowscy
I miejsce ex aeguo: Nikola, Lena oraz Anna i Łukasz Łoboda
II miejsce: Aleksandra, Łucja, oraz Monika i Krzysztof Sroga
III miejsce: Ewa i Maja Jędrysek
Dziękujemy uczestnikom za udział i zaangażowanie w pięknie zrobione prace konkursowe, słowa podziękowania kierujemy do hojnych sponsorów nagród dla Laureatów.
Konkursu pod nazwą „Największe warzywo”
Konkurs ten jest organizowany już od 2014r., a jego organizatorem jest Komitet Organizacyjny Małopolskiego Święta Warzyw. Przewodniczącą konkursu jest Pani Zuzanna Stawinoga. Hodowcy przywożą swoje największe warzywa w przed dzień uroczystości, a komisja dokonuje oceny: warząc lub mierząc największe warzywa. Warzywa były oceniane w poszczególnych kategoriach: kapustne, cebulowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate. Do konkursu wpłynęło 27 warzyw, wśród których Jury wyróżniło największe warzywa.
Brokuł – średnica – 35 cm Sylwia Szterleja, Kalafior – średnica – 43 cm Urszula Gas, Kapusta głowiasta biała - waga: 7,40 kg Monika Noga, Kapusta głowiasta czerwona – waga: 3,50 kg i Kapusta włoska – waga: 3,90 kg Anna Cieraszewska, Kapusta pekińska - waga: 3,35 kg i Seler – waga: 0,55 kg Magdalena Migas, Kalarepa – waga 4,60 kg Lucyna Semper, Cebula - waga: 0,40 kg Stanisław Wypyszewski, Burak ćwikłowy – waga: 3,00 kg i Por – waga: 1,45 kg Arleta Fiutowska, Seler – waga 0,55 kg Milena Jasonek, Marchew - waga: 0,80 kg i Pietruszka – waga:0,60 kg Sylwia Wójcik, Rzodkiew Czarna – waga: 1, 45 kg i Ogórek gruntowy - waga 0,80 kg Izabela Kaczmarczyk, Rzodkiew biała – waga:1,45 kg Aneta Paluch, Papryka zielona – waga 0,40 kg – Beata Kuc, Papryka żółta – waga 0,65 kg – Ewa Solarz, Pomidor - waga: 1,10 kg, Ziemniak - waga: 0,90 kg i Kabaczek – waga: 13,90 kg Marzena Kaczmarczyk, Bakłażan – waga: 2,10 kg Monika Paluch, Patison - waga:1,95 kg i Czosnek – waga:0,30 kg Magdalena Kaczmarczyk, Dynia jadalna – waga: 79,55 kg Hubert Solarz, Cukinia – waga:4,15 kg i Papryka czerwona – waga:0,65 kg Maria Solarz.
Gratulujemy hodowcom tak okazałych warzyw.
Metryczka
Wytworzono: | 2024-09-09 09:15 | przez: |
---|---|---|
Opublikowano: | 2024-09-09 10:07 | przez: Magda i Monika |
Podmiot udostępniający: | Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach | |
Odwiedziny: | 123 |
Rejestr zmian
- Brak wpisów.