Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Kochamy CKiP

Ferie z CKiP

Święto Narodowe

I miejsce na Dożynkach Powiatu Krakowskiego

Orkiestra Hejnał w Przegini

Dzień dziecka w CKiP dla najmłodszych

Odlotowe wakacje z CKiP 2019 r.

Nasi aktywni seniorzy

Promocja

Wycieczka KGW

Budynek CKiP

Zegar słoneczny

Konkursy XIV Małopolskiego Święta Warzyw

Konkursy są nieodzowną częścią uroczystości Małopolskiego Święta Warzyw. Organizatorem konkursów jest Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach.

Konkursy XIV Małopolskiego Święta Warzyw.

 

Konkurs plastyczny rodzinny „Wyplatane warzywo” dedykowany był do rodzin z terenu Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Zadaniem uczestników było przygotowanie pracy metodą String Art. (to bardzo ciekawa i  twórcza technika plastyczna tworzenia przestrzennych obrazów i dekoracji) obraz dowolnego warzywa  Celem konkursu było rozwijanie kreatywności i wyobraźni pogłębianie umiejętności plastycznych i manualnych pogłębianie więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dzieła.

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce: Antoni, Mikołaj oraz Diana Rogowscy

I miejsce ex aeguo:  Nikola, Lena oraz Anna i Łukasz Łoboda

II miejsce: Aleksandra, Łucja, oraz Monika i Krzysztof Sroga

III miejsce: Ewa i Maja Jędrysek

Dziękujemy uczestnikom za udział i zaangażowanie w pięknie zrobione prace konkursowe, słowa podziękowania kierujemy do hojnych sponsorów nagród dla Laureatów.

Konkursu pod nazwą  „Największe warzywo”

Konkurs ten jest organizowany już od 2014r., a jego organizatorem  jest Komitet Organizacyjny Małopolskiego Święta Warzyw. Przewodniczącą konkursu jest Pani Zuzanna Stawinoga. Hodowcy przywożą swoje największe warzywa w przed dzień uroczystości, a komisja dokonuje oceny: warząc lub mierząc największe warzywa. Warzywa były oceniane w poszczególnych kategoriach: kapustne, cebulowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate. Do konkursu wpłynęło 27 warzyw, wśród których Jury wyróżniło największe warzywa.

Brokuł – średnica – 35 cm Sylwia Szterleja, Kalafior – średnica – 43 cm Urszula Gas,  Kapusta głowiasta biała -  waga: 7,40 kg Monika Noga, Kapusta głowiasta czerwona – waga: 3,50 kg i Kapusta włoska – waga: 3,90 kg Anna Cieraszewska, Kapusta pekińska  - waga: 3,35 kg i Seler – waga: 0,55 kg Magdalena Migas, Kalarepa – waga 4,60 kg Lucyna Semper, Cebula  - waga: 0,40  kg Stanisław Wypyszewski, Burak ćwikłowy – waga: 3,00 kg i Por – waga: 1,45 kg Arleta Fiutowska, Seler – waga 0,55 kg Milena Jasonek, Marchew  - waga: 0,80 kg i Pietruszka – waga:0,60 kg Sylwia Wójcik, Rzodkiew Czarna – waga: 1, 45 kg i Ogórek gruntowy  - waga 0,80 kg Izabela Kaczmarczyk, Rzodkiew biała – waga:1,45 kg Aneta Paluch, Papryka zielona – waga 0,40 kg – Beata Kuc, Papryka żółta – waga 0,65 kg – Ewa Solarz, Pomidor  - waga: 1,10 kg, Ziemniak  - waga: 0,90 kg i Kabaczek – waga: 13,90 kg Marzena Kaczmarczyk, Bakłażan – waga: 2,10 kg Monika Paluch, Patison  - waga:1,95 kg i Czosnek – waga:0,30 kg Magdalena Kaczmarczyk, Dynia jadalna – waga: 79,55 kg Hubert Solarz, Cukinia – waga:4,15 kg i Papryka czerwona – waga:0,65 kg Maria Solarz.

Gratulujemy hodowcom tak okazałych warzyw.

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2024-09-09 09:15przez:
Opublikowano:2024-09-09 10:07przez: Magda i Monika
Podmiot udostępniający: Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach
Odwiedziny:123

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.