Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Kochamy CKiP

Ferie z CKiP

Święto Narodowe

I miejsce na Dożynkach Powiatu Krakowskiego

Orkiestra Hejnał w Przegini

Dzień dziecka w CKiP dla najmłodszych

Odlotowe wakacje z CKiP 2019 r.

Nasi aktywni seniorzy

Promocja

Wycieczka KGW

Budynek CKiP

Zegar słoneczny

Nasza kolejna propozycja PROZIAKI

Co zrobić kiedy brak chleba, bułek, drożdży czy zakwasu? ...........
Pyszne domowe PROZIAKI czyli jeden z ciekawszych regionalnych przepisów na "placki na prozie", czyli na sodzie. Zapraszam do szykowania, bo to proste i przyjemne zajęcie. Można je jeść i na słodko i na ostro.
Proziaki smakują wyśmienicie podawane ze szklanką zsiadłego mleka lub twarogiem zmieszanym ze śmietaną i szczypiorkiem.
Sprawdzi się tu również sos lub
masło czosnkowe , miód, konfitura.
Składniki na proziaki:
1 szklanka kefiru
jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
ok. 500 g mąki
Aby przygotować proziaki należy do większej miski przelać kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Następnie wszystkie składniki należy rozbełtać. Cały czas mieszając należy dodawać tyle mąki, aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Potem proziaki należy rozwałkować na grubość ok 1-1,5 cm i dużą szklanką wykrawać krążki. Na koniec pieczemy proziaki na patelni bez tłuszczu na niewielkim ogniu około czterech minut z każdej strony. Proziaki są gotowe do podania.
Zajęcia kulinarne MasterChef
Projekt dofinansowano ze środków programu Działaj Lokalnie Polsko-Amerykańska Fundacja Wolności realizowanego przez Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj lokalnie. Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa.
Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2021-09-13 15:38przez:
Opublikowano:2021-09-12 00:00przez:
Podmiot udostępniający: Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach
Odwiedziny:1107

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.