Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Kochamy CKiP

Ferie z CKiP

Święto Narodowe

I miejsce na Dożynkach Powiatu Krakowskiego

Orkiestra Hejnał w Przegini

Dzień dziecka w CKiP dla najmłodszych

Odlotowe wakacje z CKiP 2019 r.

Nasi aktywni seniorzy

Promocja

Wycieczka KGW

Budynek CKiP

Zegar słoneczny

VIII Wiosenny Festiwal Kulinarny w Zielonkach.

27 kwietnia w Zielonkach już po raz VIII odbył się Wiosenny Festiwal Kulinarny, organizatorem niezmiennie jest Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa.

Festiwal od wielu lat wpisuje się w kalendarz kół gospodyń wiejskich gmin: Igołomia-Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Michałowice, Wielka Wieś, Zielonki, a od niedawna także gminy Słomniki. W tym roku udział wzięło 10 kół gospodyń wiejskich. Naszą gminę reprezentowały koła z Koźlicy i Żydowa. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować pięć dań kuchni tradycyjnej polskiej: danie na ciepło dowolne, danie na zimno dowolne, ciasto i tort, sałatka dowolna, danie VEGE dowolne na ciepło lub zimno – kuchnia polska i kuchnie świata. Poza smakiem komisja – w skład której wchodzili specjaliści kulinarni wśród których była Pani Ewa Wachowicz - producentka, dziennikarka oraz znana autorka programów kulinarnych m.in. „Ewa gotuje”, Pan Marcin Polus – uznany szef kuchni, eksperci od estetyki Pani Iwona Siwek – Front – Artysta Plastyk Pan Mariusz Front – wykładowca akademicki, oceniała również kompozycję stołu i wygląd dań. Jury było pełne uznania dla pomysłów dekoracji stoisk, pięknych tradycyjnych strojów Pań, a jeszcze bardziej dla przepisów naszych babć, które zostały zaprezentowane w konkursowych daniach. Brawa dla wszystkich Pań z Kół Gospodyń Wiejskich, które włożyły bardzo dużo serca w przygotowanie wszystkich prezentowanych potraw. Śmiało możemy powiedzieć, że wielu osobom przypomniały się smaki z dzieciństwa.

Nasze KGW z Koźlicy przygotowało tajskie curry z ciecierzycą, szpinakiem i dynią, pieczone żeberka z zasmażaną kapustą kiszoną z boczkiem, tradycyjną sałatkę jarzynową, roladki z naleśników szpinakowych, tort śmietankowy z dżemem z czerwonej porzeczki, sernik, ciasto drożdżowe z rabarbarem, kołacz oczywiście nie mogło zabraknąć smalcu i wiejskiego chleba.

 

Dziękujemy naszym kołom za zaangażowanie i udział w Wiosennym Festiwalu Kulinarnym 2024r.

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2024-04-29 14:35przez:
Opublikowano:2024-04-29 00:00przez:
Podmiot udostępniający: Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach
Odwiedziny:264

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.