Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach
"Z papryką na Ty"
Regulamin konkursu kulinarnego
„Z papryką na Ty”
Cele konkursu:
- promowanie papryki jako produktu lokalnego, tradycyjnego, oryginalnego
- popularyzacja potraw, przetworów z papryki
- promocja produktów lokalnych
- aktywizacja i budowanie więzi mieszkańców gminy Igołomia-Wawrzeńczyce
- promocja gminy
Organizator: Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach
Zasięg: Gmina Igołomia-Wawrzeńczyce
Uczestnictwo: Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy
Założenia organizacyjne:
- uczestnicy przygotowują jedną potrawę (której podstawowym składnikiem będzie papryka) - z załączonym przepisem przygotowania – do wglądu Komisji Konkursowej, jednak w przypadku jego braku będzie to grozić eliminacją z konkursu
- organizator zapewnia 1 stół konkursowy, na którym prezentowane będą wszystkie potrawy poszczególnych grup z nazwą potrawy, bez dodatkowych dekoracji
- gotowość stołu konkursowego 4 września 2016r. godz. 17.00 w namiocie gminnym
Kryteria oceny:
- Oceny potraw konkursowych dokonuje jury powołane Zarządzeniem Organizatora
- Ocenie podlegać będą: składniki, walory smakowe, kompozycje potraw, estetyka wykonania i podania, elementy związane z regionalnością
Nagrody i wyróżnienia:
- Nagroda Główna i wyróżnienia w postaci nagród rzeczowych
- dyplomy dla wszystkich uczestników konkursu
Ustalenia końcowe:
- Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion i nazwisk oraz zdjęć i informacji o zwycięzcach i uczestnikach konkursu,
- Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych w swoich materiałach i kampaniach promocyjnych, jako element promujący gminę i Centrum Kultury i Promocji
- Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie,
- Wszystkie kwestie, których nie obejmuje regulamin, ustala organizator.