27 kwietnia w Zielonkach już po raz VIII odbył się Wiosenny Festiwal Kulinarny, organizatorem niezmiennie jest Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa.
27 kwietnia w Zielonkach już po raz VIII odbył się Wiosenny Festiwal Kulinarny, organizatorem niezmiennie jest Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa. Festiwal od wielu lat wpisuje się w kalendarz kół gospodyń wiejskich gmin: Igołomia-Wawrzeńczyce, Kocmyrzów-Luborzyca, Michałowice, Wielka Wieś, Zielonki, a od niedawna także gminy Słomniki. W tym roku udział wzięło 10 kół gospodyń wiejskich. Naszą gminę reprezentowały koła z Koźlicy i Żydowa. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować pięć dań kuchni tradycyjnej polskiej: danie na ciepło dowolne, danie na zimno dowolne, ciasto i tort, sałatka dowolna, danie VEGE dowolne na ciepło lub zimno – kuchnia polska i kuchnie świata. Poza smakiem komisja – w skład której wchodzili specjaliści kulinarni wśród których była Pani Ewa Wachowicz - producentka, dziennikarka oraz znana autorka programów kulinarnych m.in. „Ewa gotuje”, Pan Marcin Polus – uznany szef kuchni, eksperci od estetyki Pani Iwona Siwek – Front – Artysta Plastyk Pan Mariusz Front – wykładowca akademicki, oceniała również kompozycję stołu i wygląd dań. Jury było pełne uznania dla pomysłów dekoracji stoisk, pięknych tradycyjnych strojów Pań, a jeszcze bardziej dla przepisów naszych babć, które zostały zaprezentowane w konkursowych daniach. Brawa dla wszystkich Pań z Kół Gospodyń Wiejskich, które włożyły bardzo dużo serca w przygotowanie wszystkich prezentowanych potraw. Śmiało możemy powiedzieć, że wielu osobom przypomniały się smaki z dzieciństwa.
Panie z KGW Żydów przyrządziły faszerowaną pierś z kurczaka, sałatkę warstwową, rosół wiejskich z domowym makaronem, krem z brokuła z grzankami, tort.
Dziękujemy naszym kołom za zaangażowanie i udział w Wiosennym Festiwalu Kulinarnym 2024r.