SMAKOWANIE MAŁOPOLSKI

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

Tłumy krakowian zgromadziły w dniach 28 i 30 sierpnia 2009 r. się na placu Wolnica, aby smakować najlepszych małopolskich produktów regionalnych w ramach Małopolskiego Festiwalu Smaku. 

W tym roku kulinarne święto obchodzi swoje okrągłe piąte urodziny. - Już po raz piąty spotykamy się w miejscu tradycyjnie smacznym. Sukces Małopolski to właśnie smaki. Ze smakami jest podobnie jak z muzyką, można w nieskończoność komponować - mówił podczas uroczystego otwarcia Członek Zarządu Wojciech Kozak. Małopolski Festiwal Smaku to jedno z największych organizowanych w Polsce wydarzeń o charakterze kulinarnym. Trwająca od czerwca do września impreza to pomysł województwa małopolskiego na promocję małopolskich produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych. W sobotę wielki dwudniowy kiermasz małopolskich przysmaków rozpoczął się na Kazimierzu. Najlepsi małopolscy producenci żywności, rolnicy oraz koła gospodyń wiejskich zaprezentowały swoje wyroby. Można było skosztować wybornych oscypków, swojskiej lisieckiej kiełbasy oraz tradycyjnych krakowskich obwarzanek. Małopolanie mogli również wybrać i zagłosować na najlepszy smakołyk zgłoszony przez wystawców. Produkty startowały w czterech kategoriach: "Ekologiczne przysmaki", "Tradycyjne specjały", "Smakołyki z legendą" oraz "Jak u mamy". Wystarczyło wrzucić wypełniony kupon do specjalnie przygotowanych urn odrębnych dla każdego zgłoszonego produktu. Na zwycięzców czekały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Samorząd Województwa Małopolskiego. 
Komisja Konkursowa w składzie: Robert Makłowicz, Zbigniew Kurleto i Joanna Mazurkus przyznała: 
Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich w Igołomii - za pierogi pieczone igołomskie,
II miejsce: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale - za kefir skalski, 
III miejsce: Masarnia Krakowska Sp.z o.o. - za parówki cesarskie. 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie