Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach

Konkursy XIV Małopolskiego Święta Warzyw

Konkursy są nieodzowną częścią uroczystości Małopolskiego Święta Warzyw. Organizatorem konkursów jest Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach.

Konkursy XIV Małopolskiego Święta Warzyw.

 

Konkurs plastyczny rodzinny „Wyplatane warzywo” dedykowany był do rodzin z terenu Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Zadaniem uczestników było przygotowanie pracy metodą String Art. (to bardzo ciekawa i  twórcza technika plastyczna tworzenia przestrzennych obrazów i dekoracji) obraz dowolnego warzywa  Celem konkursu było rozwijanie kreatywności i wyobraźni pogłębianie umiejętności plastycznych i manualnych pogłębianie więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dzieła.

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce: Antoni, Mikołaj oraz Diana Rogowscy

I miejsce ex aeguo:  Nikola, Lena oraz Anna i Łukasz Łoboda

II miejsce: Aleksandra, Łucja, oraz Monika i Krzysztof Sroga

III miejsce: Ewa i Maja Jędrysek

Dziękujemy uczestnikom za udział i zaangażowanie w pięknie zrobione prace konkursowe, słowa podziękowania kierujemy do hojnych sponsorów nagród dla Laureatów.

Konkursu pod nazwą  „Największe warzywo”

Konkurs ten jest organizowany już od 2014r., a jego organizatorem  jest Komitet Organizacyjny Małopolskiego Święta Warzyw. Przewodniczącą konkursu jest Pani Zuzanna Stawinoga. Hodowcy przywożą swoje największe warzywa w przed dzień uroczystości, a komisja dokonuje oceny: warząc lub mierząc największe warzywa. Warzywa były oceniane w poszczególnych kategoriach: kapustne, cebulowe, korzeniowe, psiankowate, dyniowate. Do konkursu wpłynęło 27 warzyw, wśród których Jury wyróżniło największe warzywa.

Brokuł – średnica – 35 cm Sylwia Szterleja, Kalafior – średnica – 43 cm Urszula Gas,  Kapusta głowiasta biała -  waga: 7,40 kg Monika Noga, Kapusta głowiasta czerwona – waga: 3,50 kg i Kapusta włoska – waga: 3,90 kg Anna Cieraszewska, Kapusta pekińska  - waga: 3,35 kg i Seler – waga: 0,55 kg Magdalena Migas, Kalarepa – waga 4,60 kg Lucyna Semper, Cebula  - waga: 0,40  kg Stanisław Wypyszewski, Burak ćwikłowy – waga: 3,00 kg i Por – waga: 1,45 kg Arleta Fiutowska, Seler – waga 0,55 kg Milena Jasonek, Marchew  - waga: 0,80 kg i Pietruszka – waga:0,60 kg Sylwia Wójcik, Rzodkiew Czarna – waga: 1, 45 kg i Ogórek gruntowy  - waga 0,80 kg Izabela Kaczmarczyk, Rzodkiew biała – waga:1,45 kg Aneta Paluch, Papryka zielona – waga 0,40 kg – Beata Kuc, Papryka żółta – waga 0,65 kg – Ewa Solarz, Pomidor  - waga: 1,10 kg, Ziemniak  - waga: 0,90 kg i Kabaczek – waga: 13,90 kg Marzena Kaczmarczyk, Bakłażan – waga: 2,10 kg Monika Paluch, Patison  - waga:1,95 kg i Czosnek – waga:0,30 kg Magdalena Kaczmarczyk, Dynia jadalna – waga: 79,55 kg Hubert Solarz, Cukinia – waga:4,15 kg i Papryka czerwona – waga:0,65 kg Maria Solarz.

Gratulujemy hodowcom tak okazałych warzyw.

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2024-09-09 09:15przez:
Opublikowano:2024-09-09 10:07przez: Magda i Monika
Podmiot udostępniający: Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach
Odwiedziny:21

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.