Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Kochamy CKiP

Ferie z CKiP

Święto Narodowe

I miejsce na Dożynkach Powiatu Krakowskiego

Orkiestra Hejnał w Przegini

Dzień dziecka w CKiP dla najmłodszych

Odlotowe wakacje z CKiP 2019 r.

Nasi aktywni seniorzy

Promocja

Wycieczka KGW

Budynek CKiP

Zegar słoneczny

VII Wiosenny Festiwal Kulinarny w Modlnicy.

W piękną słoneczna sobotę 23 kwietnia 2023r. odbył się już po raz VII Wiosenny Festiwal Kulinarny zorganizowany przez Stowarzyszenie Korona Północnego Krakowa. Konkurs adresowany był do Kół Gospodyń Wiejskich z gmin należących do LGD Stowarzyszenia.

Naszą gminę reprezentowały dwa koła: KGW Zofipole i KGW Odwiśle. Zadaniem Pań było przygotowanie pięciu dań konkursowych: danie mięsne, danie jarskie, danie dowolne, ciasto, a tematem przewodnim były wariacje naleśnikowe. Do konkursu przystąpiło aż 12 Kół Gospodyń wiejskich. Nasze gospodynie pięknie kolorowo, smacznie  ale przede wszystkim bardzo warzywnie, ziołowo i kwiatowo promowały nasze zagłębie warzywne. Stoiska wyglądały bardzo kolorowo, świeżo i smacznie. Panie z KGW Odwiśle przystroiły swoje stoisko zielonymi nowalijkami i kolorowymi bratkami nie zabrakło również ziół, na stole królowała zieleń. Po burzliwych naradach Pań do konkursu gospodynie przygotowały: schab z ziołami i serem, pierogi z ciasta francuskiego, pierogi z bryndzą, z pieczona dynią, pieczone pierożki z porem i kukurydzą, pasztet z soczewicy, ciecierzycy, fasoli i kaszy jaglanej, cisto z cukinii, naleśniki z nadzieniem paprykowo - twarożkowym, naleśniki z ukraińskim nadzieniem.

Naleśnikowe szaleństwo było również w Kole Pań z Zofipola. Gospodynie przygotowały zielone, czerwone, pomarańczowe naleśniki, był w nich łosoś, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, było nadzienie z salami serem feta i kiełkami rzodkiewki,. naleśniki z sosem chrzanowym w towarzystwie rukoli, szynki, papryki czerwonej, serka topionego i żółtego, Konkursowym daniem mięsnym były żeberka pieczone z kapusta, jarskim pasztet z selera, daniem dowolnym były pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami, cisto był piękny i smaczny tort pod nazwą Miętusek. Na stoisku KGW Zofipole był bardzo energetycznie, a to za sprawą kolorów- całości dopełniła dekoracja z ziół.

Każdy kto odwiedził Festiwal miał przyjemność skosztować smakowitych i różnorodnych potraw przygotowanych przez Gospodynie oraz podziwiać piękne i niezwykle barwne dekoracje stołów. Kreatywność Pań biorących udział w konkursie nie przestaje zaskakiwać Jury jak i odwiedzających Festiwal. Nasze Panie przyjechał wspierać Wicewójt Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce Pan Henryk Jończyk wraz z małżonką, kosztując specjały naszych reprezentantek był pełen podziwu dla ich pomysłów i umiejętności.

Jury oceniające ten konkurs miało nie lada zadanie, wszystko wyglądało bardzo kolorowo i smakowicie. Nasze koła zostały wyróżnione: Panie z Odwiśla za schab, który bardzo smakował przewodniczącemu komisji, którym był Pan Leszek Kawa – szef kuchni. Gospodynie z KGW Zofipole zostały wyróżnione nagrodą od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Pierwsze miejsce zajął Zespół Regionalny Bęblanie.

Było bardzo energetycznie i warzywnie.

Gratulujemy naszym Paniom pomysłów na dania i pięknego wystroju stoisk, dziękujemy za zaangażowanie i żywą promocje naszej Małej Ojczyzny Gminy Igołomia-Wawrzeńczyce.

Metryczka

Metryczka
Wytworzono:2023-04-26 08:12przez:
Opublikowano:2023-04-22 00:00przez:
Podmiot udostępniający: Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach
Odwiedziny:914

Rejestr zmian

  • Brak wpisów.