Już na początku wakacji dokonaliśmy rezerwacji stołu na sesji wystawienniczej, pod nazwą Stół dziedzictwa kulturowego i kulinarnego. Z chwilą zabezpieczenia namiotu dla naszej reprezentacji zaczęły się konsultacje odnośnie potraw i składu osobowego, jaki miał się pojawić podczas wystawy.
Po spotkaniu przewodniczących KGW w naszej gminie ustalono poniższe menu:
Kluski prażone - palone serwowane z powidłami śliwkowymi
Kluski kukurydziane podawane ze słodką śmietaną pieszczotliwie nazwane „Staropolski krem brûlée”
Dżem dyniowy babci Tekli
Żur żniwiarza
Kołacze
Drożdżowce ze śliwką
W dniu 28.09.2021r. do godzin przedpołudniowych Wszyscy odwiedzający nasze stoisko byli zachwyceni kuchnią naszych przodków, która w dzisiejszych czasach jest często zmieniana nowoczesnymi udoskonalaczami. Zachowanie tradycyjnej formy przez Gminny Zarząd Kół było bardzo docenione i wychwalane przez kosztujących.
Dziękujemy reprezentacji naszych kół za uczestnictwo podczas tego wydarzenia. Miło było z Paniami spędzić tak przyjemny dzień. Wszystkim zaangażowanym w przygotowaniu potraw.
Kadra CKiP