Rozstrzygnięcie Konkursu Kulinarnego "Pora na kalafiora"

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
19 września 2017

Organizatorem konkursu było Centrum Kultury i Promocji w Igołomi-Wawrzeńczycach a adresatami były Koła Gospodyń Wiejskich działające na terenie naszej gminy.Celem konkursu było: promowanie kalafiora jako produktu lokalnego, pokazanie pospolitego warzywa w niecodziennej odsłonie, promocja produktów lokalnych, orazaktywizacja i budowanie więzi mieszkańców gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Do konkursu zgłosiły się wszystkie 11 działające Koła Gospodyń Wiejskich.

Oceny potrwa dokonywało jury w składzie: Konrad Szymacha – przewodniczący, Michał Cienki – szef kuchni AMARYLIS w Krakowie, Pan Wiktor Kowalski z-ca szefa kuchni restauracji Wierzynek, Bogumiła Podgórska – nauczyciel Zespołu Szkół Gastronomicznych w Nowej Hucie.

Ocenie podlegało wykorzystanie produktu głównego, kalafioraw kreatywny sposób, walory smakowe dania, wygląd potraw, jego sposób podania, nawiązanie do regionu i tradycji oraz kreatywność każdego KGW. Poziom konkursu kulinarnego z roku na rok rośnie i stawia przed jury nie lada wyzwania. Niestety regulamin był nieugięty i musieli oni wyłonić trzy pierwsze miejsca.

Oto laureaci konkursu:

I miejsce KGW Igołomia z pierogami

II miejsce KGW Pobiednik Mały & Wielki z pierogami

III miejsce KGW Tropiszów z naleśnikami ze szpinakiem faszerowanymi kalafiorem i mięsem z kurczaka w sosie warzywnym

Dziękujemy wszystkim KGW za udział w konkursie, za wielkie zaangażowanie i pyszne dania. Każde danie było godne MasterChefa.