KGW Stręgoborzyce-prezentacja potraw regionalnych 2011r.

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF

KGW ze Stręgoborzyc na prośbę dyrektora CKiP w Igołomi-Wawrzeńczycach przygotowało stół regionalny dla zaproszonych na konferencję "Teraźniejszość i przyszłość drobnych gospodarstw rolnych w Unii Europejskiej" gości z zagranicy oraz przedstawicieli gminy.

Wśród potraw znalazły się: chleb pieczony w tradycyjnym piecu chlebowym na liściu kapusty, ogórki kiszone na liściu dębu, smalec, swojska tradycyjna wędlina, masło, sery, powidła, kołacze, nalewka domowej roboty. Cały kulinarny asortyment zaprezentowany został z wielkim estetycznym smakiem. Haftowane serwety, polne kwiaty, kłosy dojrzałych zbóż, plecione kosze to wszystko dostarczało dodatkowych bodźców. Zaproszeni goście wyrazili ogromną aprobatę do produktów, które wracają korzeniami do tradycji naszych przodków i charakteryzują region krakowski. 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie